Czy wiesz,jak działa Twój metabolizm?

CO ZROBIĆ ABY MIEĆ SZYBSZY METABOLIZM I CZY TO MOŻLIWE?

Najważniejszym celem metabolizmu jest wytworzenie energii, która jest nam niezbędna do życia i prawidłowego funkcjonowania. Nasz organizm codziennie musi wytworzyć tyle energii, aby zaspokoić potrzeby wszystkich podstawowych czynności życiowych – pracy serca, oddychania, krążenia krwi, funkcjonowania układu pokarmowego i nerwowego, utrzymania stałej temperatury ciała.

Istotną rolę w szybkim metabolizmie odgrywa tarczyca, którą nadzoruje przysadka mózgowa i podwzgórze. Twoje podwzgórze wysyła sygnały do ​​przysadki mózgowej, która z kolei wysyła sygnały do ​​hormonów tarczycy, aby zwolnić albo spowolnić lub przyspieszyć Twój metabolizm. Przysadka wpływa na tarczycę poprzez produkcję hormonu zwanego hormonem tyreotropowym (TSH), który pobudza tarczycę do większej produkcji T4 i T3. Jeśli jest zbyt dużo T4 we krwi, przysadka zmniejsza ilość TSH, co z kolei powoduje, że tarczyca działa wolniej. Jeśli jest zbyt mało T4, przysadka zwiększa ilość TSH. W ten sposób poziomy T4 i T3 we krwi są utrzymywane na stosunkowo stałym poziomie.

Co wpływa na metabolizm?

Twój metabolizm może być zakłócony przez wiele rzeczy. Najważniejsze z nich to:

-wiek (po 35 roku spada o około 5%)
-płeć (u Panów jest zazwyczaj szybszy, ponieważ mają więcej masy mięśniowej)
-skład ciała tj. stosunek mięśni do tłuszczu (im więcej mięśni tym szybszy metabolizm)
-dieta
-aktywność fizyczna (im większa, tym szybszy metabolizm)
-ogólny styl życia (aktywny styl życia przyspiesza metabolizm)
-choroby i dolegliwości np. niedoczynność tarczycy, które obniża tempo przemian metabolicznych, a nadczynność odwrotnie, podkręca metabolizm do poziomu wręcz niezdrowego.

Jak przyspieszyć metabolizm?

Z metabolizmem jest ten problem, że jego tempo ma bezpośrednie przełożenie na procesy chudnięcia i tycia. Jednym z elementów schudnięcia jest przyspieszenie metabolizmu. Można to zrobić na wiele sposobów.

1. Jedz śniadanie
To, co zjesz o poranku, ma bezpośredni wpływ na to, jak Twój metabolizm będzie pracował w ciągu dnia. Brak śniadania i wyjście z domu jedynie po wypiciu kawy, spowalnia przemianę materii i nawet, jeśli później zjesz coś pożywnego i zdrowego, w dużym stopniu odłoży się to w postaci tłuszczu.

Metabolizm pracujący na zwolnionych obrotach nie przetworzy całego posiłku na energię. Śniadanie powinno być pełnowartościowe, złożone z dużej porcji białka, węglowodanów złożonych oraz warzyw. Czyli zamiast drożdżówki z dżemem należy zjeść ciemne pieczywo z chudą wędliną, sałatą i pomidorem. Idealnie na śniadanie sprawdzają się jajka.

2. Nie rób głodówek
Jeśli chcesz schudnąć, najgorsze co możesz zrobić dla tempa swojego metabolizmu, to rozpoczęcie głodówki. Nie przyspieszysz ani trochę przemiany materii, a wręcz przeciwnie – metabolizm rozleniwi się i wszystko, co będziesz jeść, zacznie się odkładać.

Ograniczenie liczby spożywanych kalorii ma wpływ na tempo metabolizmu, ale jedynie do pewnego momentu. Jeśli Twoja dieta będzie miała wartość 500 czy 700 kcal, metabolizm mocno zwolni i jego późniejsze podkręcenie będzie jeszcze trudniejsze, a Ty zamiast schudnąć będziesz tyć.

3. Jedz regularnie
Bardzo dobry wpływ na utrzymanie stale wysokiego tempa metabolizmu ma regularne odżywianie się. Jedzenie w równych odstępach czasu pozwoli na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a organizm będzie je od razu przetwarzał na energię, a nie magazynował – bo będzie wiedział, że już wkrótce otrzyma kolejna porcję paliwa w postaci pożywienia. Najlepiej jeść co 3 godziny.

4. Ruszaj się codziennie
Ćwiczenia fizyczne, aby miały wpływ na podkręcenie metabolizmu, powinny trwać odpowiednio długo – przyjmuje się, że aby sięgnąć do pokładów zgromadzonego tłuszczu, należy ćwiczyć co najmniej przez trzy kwadranse. Krótsze ćwiczenia sprawiają, że energia jest pobierana głównie z glikogenu zgromadzonego w wątrobie czy mięśniach.

5. Włącz do diety produkty podkręcające metabolizm

Jest spora grupa produktów, które mają bezpośredni wpływ na zwiększenie tempa przemian metabolicznych, a co za tym idzie – pomagają schudnąć. Warto włączyć je do codziennej diety, bo oprócz zwiększenia tempa przemiany materii maja wiele innych zalet:

-Białko, nazywane przez wielu super spalaczem tłuszczu. W każdym posiłku powinno znaleźć się około 30% białka. Białko jest niezbędnym budulcem dla mięśni, komórek oraz enzymów odpowiedzialnych za przeprowadzanie złożonych reakcji chemicznych w naszym organizmie. Poza tym ma kilka właściwości, które pozwalają dodatkowo utrzymać prawidłową wagę – długo utrzymuje się w żołądku, a do jego strawienia potrzebna jest większa ilość energii, niż w przypadku tłuszczy czy cukrów.

– Grejpfruty – są świetnym wspomagaczem odchudzania. Należy zjadać pół lub chociaż ćwiartkę grejpfruta przed każdym posiłkiem. Nie powinno go się całkowicie obierać z białych błonek – to właśnie w nich jest najwięcej błonnika, który przyspiesza pracę przewodu pokarmowego.

– Przyprawy – jest mnóstwo przypraw, które dodane do posiłków potrafią zwiększyć tempo przemiany materii. Warto o tym pamiętać, szczególnie jeśli jedyną i ulubioną nasza przyprawą jest sól. Spośród przypraw największą skuteczność w podkręcaniu metabolizmu mają: imbir, cynamon, pieprz cayenne, kminek, bazylia, pietruszka, koper włoski.

– Czerwona herbata – przyspiesza metabolizm i sprawia, że tkanka tłuszczowa spalana jest znacznie szybciej. Dodatkowo obniża cholesterol i ciśnienie krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego. Aby uzyskać najlepsze efekty, należy ją pić pół godziny przed jedzeniem lub intensywnym treningiem.

– Jabłka – spośród licznych dobroczynnych dla naszego zdrowia składników, na tempo metabolizmu największy wpływ maja pektyny. Przyspieszają one spalanie tłuszczu oraz oczyszczają organizm ze złogów i toksyn.

– Otręby i płatki owsiane – są pełnoziarniste i pełnowartościowe, zawierają węglowodany złożone, które długo się trawią i przez wiele godzin zapewniają uczucie sytości. Zawierają też sporo błonnika oraz witamin z grupy B, które regulują i usprawniają przemiany metaboliczne.

– Orzechy – oprócz wielu cennych substancji, zawierają związki, które wpływają na uczucie sytości, a jednocześnie przyspieszają procesy przemian metabolicznych. Choć są dość kaloryczne, warto jeść je codziennie. Moje zalecenia się takie, aby jeszcze przed śniadaniem zjeść 1 łyżeczkę masła migdałowego.

– Ocet jabłkowy – poprawia tempo przemian metabolicznych, mobilizuje spalanie tłuszczu w komórkach i tkankach, usprawnia pracę przewodu pokarmowego oraz oczyszcza organizm ze złogów i toksyn. Wyjątkowo szybko i skutecznie poprawia przemianę materii, umożliwiając zdrowe chudnięcie.