Domowy baton musli

 

domowy_baton_musli_kostka

SKŁADNIKI

3 czubate łyżki masła migdałowego
2 bardzo dojrzałe banany

1/2 szklanki wiórków kokosowych
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki pokrojonych daktyli
1/2 szklanki posiekanych niezbyt drobno migdałów

2 łyżki syropu klonowego (opcjonalnie-ja dodałam bo dzieci lubię nieco bardziej słodkie)

1 szklanka płatków owsianych bezglutenowych (świetnie sprawdza się też 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej)
w sumie 1 szklanka ziaren ( u mnie: pestki dyni, ziarnka słonecznika,2 łyżki sezamu, 2 łyżki chia)

blacha do pieczenia, papier do pieczenia

WYKONANIE

Piekarnik nagrzać do 180 stopni celsjusza . Naszykować blachę i wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Banany rozgnieść widelcem na „papkę”. Dodać masło migdałowe i dokładnie wymieszać, aż masa ładnie się połączy i nie będzie grudek. Można użyć blendera. Daktyle, żurawinę i migdały, pokroić na niezbyt drobne kawałki. Dodać je do masy migdałowo-bananowej i dokładnie wymieszać. Dodać płatki owsiane i ziarna i dokładnie wymieszać.

Wyłożyć masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić na blasze. Ja zwilżam rękę i całą dłonią rozprowadzam masę po blasze. Może i ten sposób nie wydaje się higieniczny, ale bardzo go lubię i sprawdza się rewelacyjnie.

Wstawiamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 17o stopni celsjusza. Jeśli góra ciastek za bardzo się przypieka, można położyć na niej papier do pieczenia.

Po upieczeniu wyjąć blachę z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. Po tym czasie pokroić na kawałki. Domowy baton musli można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku nawet 8 dni.