Frytki z dyni

Frytki z dyni dieta venus
SKŁADNIKI

Czas przygotowania 15 minut
Czas pieczenia 20 minut

400 gramów dyni Hokkaido ( ma ona delikatny posmak kasztanów ) może być inny rodzaj dyni
1 łyżeczka otrąb owsianych
4 cm kawałek imbiru (nada on frytkom bardziej zdecydowanego smaku)
1 łyżka oliwy z oliwek
sól i świeży pieprz do smaku

Na sos
2 łyżki sosu sojowego
garść natki pietruszki
szczypta chilli

Wykonanie

Dynię obrać ze skóry i wyjąć cały miąższ wraz z pestkami. Ja obieram dynię tak jak ananasa, z góry wycinam skórę zwykłym nożem. Obieramy imbir.Dynię kroimy na słupki o grubości około 1 cm. Im cieńsze, tym krócej będą się piekły, a jeśli pokroimy je grubiej, wydłuży się czas pieczenia. Imbir kroimy na mniejsze słupki.Do miski wkładamy pokrojoną dynię, imbir, dodajemy otręby, oliwę, delikatnie solimy i mieszamy, aby otręby i oliwa pokryły frytki.

Wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Czas pieczenia zależy od grubości naszych frytek. Jeśli będziecie je robić po raz pierwszy, należy co jakiś czas zajrzeć do piekarnika i sprawdzić czy już są rumiane i miękkie.Kiedy nasze frytki się pieką, przygotowujemy sos.
Siekamy natkę pietruszki na małe kawałeczki. Wkładamy je do miski, dodajemy sos sojowy i szczyptę chilli. Mieszamy, aby składniki się połączyły.