SKŁADNIKI NA 4 porcje
Czas przygotowania: 30 minut
1 podwójna pierś kurczaka (mogą być też inne części kurczaka bez kości np. podudzia wówczas około pół kilograma)
1 łyżeczka curry w proszku
1/2 łyżeczki mielonego kminku
2 cm kawałek pokrojonego w paski świeżego imbiru
2 posiekane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżki soku z limonki lub z cytryny
1/2 posiekanej papryczki chiili
1 łyżka oleju kokosowego
1 puszka mleka kokosowego
pęczek posiekanej kolendry lub natki pietruszki
kolendra nada całemu daniu, bardziej orientalnego smaku
Warzywa:
1 opakowanie warzyw mrożonych (u mnie brokuł, groszek, marchewka, kalafior)
Można użyć też świeżych warzyw z tym, że trzeba je najpierw „uparować” lub delikatnie obgotować.
WYKONANIE
Mięso pokroić na małe kawałki, takie o boku 2 cm na 2 cm.Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać imbir, czosnek i papryczkę chilli i krótko podsmażyć (około 1 minuty). Dodać pokrojonego kurczaka i podsmażyć około 5 minut. Na patelnię wlać mleko kokosowe, dodać warzywa i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, nakryć pokrywką i pozostawić, aż warzywa zmiękną (około 10 minut). Doprawić solą i posiekaną kolendrą. To danie najlepiej smakuje z dobrej jakości ciemnym ryżem, a nawet pieczywem pełnoziarnistym.