Kanapka z sałaty

Wrap z sałaty

Idealna na lekką przekąskę. Zdrowa, ma mało kalorii i dostarcza mnóstwo cennych składników odżywczych, łatwo i dobrze przyswajalnych bo świeżych. Tu nie ma nic sztucznego. Wszystkie składniki nasz organizm wchłania i odpowiednio przyswaja i rozprowadza po całym organizmie. Dzięki temu taka kanapka dostarcza nam zdrowia i energii.

Kanapka z sałaty zamiast chleba dieta venus

SKŁADNIKI

kilka liści sałaty rzymskiej lub innej kruchej sałaty
1 łyżka dowolnych ziaren ( u mnie ziarka dyni i sezamu)
1 dojrzałe awokado

PRZEPIS NA SOS

2 łyżki dobrej jakości oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
1 ząbek czosnku (średniej wielkości lub według własnego smaku)
1/2 łyżeczki soku z cytryny
1/2 łyżeczki miodu
1/4 łyżeczki soli (lub do smaku)
szczypta pieprzu

WYKONANIE SOSU

Do miski wlać oliwę dodać musztardę, cytrynę i sól. Wymieszać aż powstanie gładki krem. Dodać miód, posiekany szczypiorek i czosnek i raz jeszcze dokładnie wymieszać.
Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Ten przepis na sos jest uniwersalny i stosuję go do właściwie każdej sałaty. Nie nudzi mi się, ponieważ jest po prostu pyszny. Czasem nie dodaję szczypiorku lub czosnku, szczególnie kiedy planuję wyjście z domu. Sos można przygotować wcześniej lub zrobić go więcej. Można przełożyć go do słoiczka, zakręcić pokrywką i przechowywać w lodówce nawet 7 dni. Można także sos, zrobić pół na pół z innym gatunkiem oleju np. dodając olej z pestek dyni, olej z awokado, olej lniany, olej kokosowy (smak sosu będzie nieco bardziej orientalny), olej z wiesiołka, a nawet rzepakowy, ale nierafinowany.