Koktajl witaminowy

KOKTAJL Z WODĄ KOKOSOWĄ, MANGO I KURKUMĄ

koktajl_na_kaca

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

1 i 1/2 szklanki wody kokosowej (nie mylić z mlekiem, które ma sporo tłuszczu)
1 szklanka pokrojonego świeżego lub mrożonego mango
1 szklanka świeżego ananasa, pokrojonego w kostkę

1/2 szklanki wody źródlanej

1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżka białka z konopi (może być np. młody jęczmień, spirulina, chlorella, chia, siemię lniane)

*jako posypkę wykorzystałam zmielony granat

WYKONANIE

Wodę źródlaną zagotować i dodać kurkumę. Gotować około 10 minut. Należy jednak uważać, aby kurkuma się nie przypaliła. Gotowanie kurkumy zwiększa o około 15 % biodostępność cennych składników, w szczególności kurkuminy, która ma działanie antynowotworowe.
Pozostałe składniki włożyć do miksera i zmiksować. Dodać „ugotowaną” kurkumę, białko konopi, doprawić cynamonem i dokładnie wymieszać, aby składniki się połączyły.