Musli z kaszy gryczanej

deser_musli z kaszy gryczanej
SKŁADNIKI

1 szklanka niepalonej kaszy gryczanej (160 gramów)
100 gramów pulpy z migdałów (pozostałej z wykonania mleka migdałowego)
3 łyżki siekanych migdałów
3 łyżki chia
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 czubate łyżki miodu
2 łyżki kakao
szczypta soli morskiej

2 czubate łyżki oleju kokosowego

WYKONANIE

Wszystkie suche składniki tzn. kaszę, pulpę z migdałów, siekane migdały i chia włożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Mokre składniki włożyć do garnuszka i na małym ogniu podgrzewać, aż wszystkie dokładnie się połączą, dodać kakao i raz jeszcze dokładnie wymieszać. Powstanie lejąca, czekoladowa i słodka masa, którą należy przelać do suchych składników. Całość dokładnie połączyć. Powstaną grudki różnej wielkości. Przełożyć je na blachę i równomiernie rozłożyć.

Piekarnik nagrzać na 180 stopni z termoobiegiem. Do nagrzanego piekarnika wstawić blachę z płatkami i piec około 10 minut, następnie łyżką „przemieszać” płatki i ponownie wstawić na około 10 minut. Czynność tę powtórzyć raz jeszcze. Dzięki temu płatki równomiernie się przypieką i będą chrupiące. Należy uważać, aby płatki się nie przypaliły ponieważ będą gorzkie. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić je do ostygnięcia. Kiedy będą już zimne, można przesypać je do szklanego słoika i szczelnie zakręcić. Dzięki temu pozostaną chrupiące nawet tydzień.