Naleśniki gryczane (specjalne)

Naleśniki gryczane dieta venus
PORCJA NA 25 NALEŚNIKÓW

SKŁADNIKI
5 czubatych łyżek mąki gryczanej
3 czubate łyżki mąki migdałowej
3 łyżki oleju kokosowego
1 szklanka mleka migdałowego (może być inne mleko)
2 jajka
szczypta soli morskiej
1/2 łyżeczki cynamonu

WYKONANIE

Do miski wsypać przesianą mąkę gryczaną, dodać mąkę migdałową i wszystkie pozostałe składniki, kolejność nie ma znaczenia.Dokładnie wymieszać na gładką, jednolitą masę. Można to także zrobić mikserem lub blenderem. Ważne jedynie aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć dość luźną konsystencję. Jeśli robisz je po raz pierwszy, najlepiej usmażyć jednego nalesnika na próbę i ewentualnie dodać więcej mleka. Ilość mleka zależy też od rodzaju mąki. Najlepiej po prostu sprawdzić to na własnych produktach. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, można dolać więcej mleka. Zawsze kupuję mąkę gryczaną od tego samego producenta i szklanka mleka pasuje idealnie.

Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i wylać porcję ciasta. Dokładnie rozprowdzić je po patelni, tak aby ciasta było mało (lubię kiedy naleśniki są cieniutkie) i smażyć na rumiany kolor z obu stron.