Pasta na kanapkę z ciecierzycy

Idealna sałatka na kanapkę. Składniki tej sałatki to prawdziwa bomba witaminowa.Oprócz papryki, selera naciowego i ziół, które są źródłem wielu ważnych witamin, to jednym ze składników jest ciecierzyca, zwana też cieciorką. Jest to rodzaj grochu. Idealne źródło dobrego błonnika, a jednocześnie białka.

Pasta z cieciorki dieta venus

SKŁADNIKI

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (3/4 szklanki suchej)
1 czerwona papryka (pokrojona w kostkę)
4 łodygi selera naciowego (pokrojone w cienkie plasterki)

1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 łyżka posiekanego koperku (świetnie smakuje też natka pietruszki)

1 łyżka majonezu (domowego)
1 łyżeczka musztardy sarepskiej

WYKONANIE

Ciecierzycę namoczyć na noc lub na około 10 godzin w zimnej wodzie, tak aby całość była dokładnie przykryta wodą, a nawet jeszcze więcej ponieważ ciecierzyca napęcznieje. Następnie ugotować ją w tej samej wodzie, aż cieciorka będzie miękka, co trwa około godziny. Ugotowaną ciecierzycę posiekać na mniejsze cząstki. Można to zrobić niedbale, ponieważ chodzi jedynie o to, aby kulki ciecierzycy nie spadały z kanapki.
Dodać pokrojonego selera naciowego, paprykę, szczypiorek i koperek. Doprawić domowym majonezem i musztardą.

Sałatka najbardziej smakuje mi następnego dnia, kiedy smaki dobrze się połączą. Można ją jednak jeść od razu po przygotowaniu. Idealna na kanapkę, ale także jako sałatka np. do kaszy jaglanej.