Pasta kanapkowa z dynią, czosnkiem i chilli
SKŁADNIKI na 2 słoiki
1 dynia (około 1 kg)
6 ząbków czosnku
3 papryki
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pasty sezamowej tahini
sól i pieprz do smaku
mielona papryka chilli
WYKONANIE
Dynię przekroić na pół, delikatnie skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na około godzinę, aż dynia będzie miękka. Aby to sprawdzić można wbić widelec, jeśli będzie wchodził „jak w masło” dynia jest już dobra. Na około 30 minut przed końcem pieczenia dyni włożyć na blachę paprykę i czosnek.
Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i delikatnie skropić oliwą z oliwek.Piec około 30 minut w temp. 180 stopni aż papryka będzie bardzo miękka, a skórka mocno przypieczona.