Pasta z dyni do chleba

Pasta kanapkowa z dynią, czosnkiem i chilli

pasta kanapkowa z dynia

SKŁADNIKI na 2 słoiki

1 dynia (około 1 kg)
6 ząbków czosnku
3 papryki

3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki pasty sezamowej tahini
sól i pieprz do smaku

mielona papryka chilli

WYKONANIE

Dynię przekroić na pół, delikatnie skropić oliwą z oliwek i wstawić do piekarnika na około godzinę, aż dynia będzie miękka. Aby to sprawdzić można wbić widelec, jeśli będzie wchodził „jak w masło” dynia jest już dobra. Na około 30 minut przed końcem pieczenia dyni włożyć na blachę paprykę i czosnek.

Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazdo nasienne i delikatnie skropić oliwą z oliwek.Piec około 30 minut w temp. 180 stopni aż papryka będzie bardzo miękka, a skórka mocno przypieczona.