Pieczone bataty

bataty_pieczone
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE w sumie 200 kalorii

1 duży batat
szczypta soli i pieprzu
4 łyżeczki śmietanki ryżowej lub migdałowej (nie jem nabiału, ale jeśli Ty go jesz, możesz dodać zwykłą śmietankę 18%)
świeży tymianek do posypania batatów

WYKONANIE

Ziemniaka dokładnie wyszorować i pokroić w cienkie plasterki mniej więcej 3-4 milimetry, można je zetrzeć na mandolinie do ogórków, ale należy uważać, aby plasterki były całe, nie wiórki.

Piekarnik nastawić na 180 stopni celsjusza. W naczyniu żaroodpornym lub blasze ułożyć układać plasterki ziemniaków, za każdym razem posypując każdy talarek odrobiną soli i pieprzu. Na koniec każdą „wieżyczkę” polać śmietanką i posypać ziołami. Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec około 20 minut aż bataty będą miękkie i delikatnie się przypieką.

Życzę wszystkim smacznego batata:)