Rosół z perliczki

Rosół z perliczki
SKŁADNIKI

1 perliczka wielkopolska (ja miałam mrożoną)

4 średniej wielkości marchewki
2 duże korzenie pietruszki
1/2 małego selera
10 cm kawałek pora
1/2 dużej białej cebuli

ZIOŁA

2 czubate łyżki pokrzywy (może być suszona)
1 łyżeczka kurkumy
1 czubata łyżka suszonej macierzanki
2 łyżeczki pieprzu ziołowego (z tego przepisu)
1 łyżka soli ziołowej (z tego przepisu)
1 duży liść laurowy
3 ziarenka ziela angielskiego

WYKONANIE

Perliczkę rozmrozić i oczyścić. Przekroić na mniejsze kawałki, aby mięso i kości dobrze się wygotowało.
Do dużego garnka wlać około 5 litrów wody, włożyć mięso, warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Nastawić i zagotować. Kiedy zacznie „bulgotać”, zmniejszyć ogień tak, aby tylko lekko się gotował, a na powierzchni rosołu pojawiały się maleńkie bąbelki. Kiedy zmniejszymy ogień należy dodać wszystkie przyprawy. Gotować na bardzo małym ogniu około 4 godzin. Po tym czasie rosół jest już gotowy. Możesz doprawić go solą, ale ja tego nie robię. Jest wówczas bardzo delikatny, a dzięki marchewce i przyprawom lekko słodki.
Aromat jaki wydziela się podczas gotowania jest oszałamiający! Koniecznie musisz spróbować mojego przepisu!