Tarte ziemniaki z kiełbasą

Tarte ziemniaki z kiełbasą dieta venus

PRZEPIS NA TARTE ZIEMNIAKI Z KIEŁBASĄ I CUKINIĄ

1 duży batat starty na tarce
2 małe zwykłe ziemniaki starte na tarce
1 mała cukinia pokrojona na mniejsze kawałki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
10 cm kawałek kiełbasy chorozio pokrojony w plasterki (użyłam chorizo bo jest lekko pikantna, ale może być każda inna kiełbasa)

sól i pieprz do smaku
2 jajka
1 łyżka mleka roślinnego ( u mnie migdałowe)

1 łyżka oleju kokosowego do wysmarowania blaszki na muffinki
foremka na muffinki

Wykonanie

Nagrzać piekarnik na 180 stopni. Blachę wysmarować olejem kokosowym.

Starte ziemniaki i bataty dokładnie odcisnąć, aby usunąć cały płyn i powkładać je do każdej foremki na muffiny. Należy to zrobić tak, aby powstało coś w rodzaju koszyczka i miejsce na masę z jajek i kiełbasy. Blachę z tartymi ziemniakami wstawić do piekarnika i upiec na złoty kolor. U mnie trwało to około 15 minut.

W między czasie w miseczce roztrzepać jajka, dodać mleko roślinne, sól, pieprz, pokrojoną kiełbasę, szczypiorek i cukinię. Dokładnie wymieszać. Kiedy tarte ziemniaki upieką się, należy je wyjąć i każdy „koszyczek” wypełnić masą z jajek, kiełbasy i cukinii.

Następnie ponownie wstawić blachę do piekarnika i piec, aż masa z jajek się zetnie. U mnie trwało to około 15 minut.