Zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym

Zupa kokosowa z soczewica dieta venus
SKŁADNIKI

1 łyżka oleju kokosowego
500 gramów pokrojonej w kostkę dyni (u mnie mrożona)

200 g pokrojonej w kostkę marchewki (może być starta)

1 łyżka kurkumy w proszku
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
200 g soczewicy

1500 ml wody
1 puszka mleka kokosowego
1 pęczek posiekanego szczypiorku (u mnie 2 łyżki)
*może też być natka pietruszki

szczypta suszonej papryki chilli (opcjonalnie)
sól i świeży pieprz do smaku

WYKONANIE

W wysokim garnku namoczyć soczewicę. Zagotować ją i zmniejszyć ogień.
Do soczewicy dodać dynię i marchewkę i dusić aż warzywa będą miękkie.
Kurkumę uprażyć na patelni bez tłuszczu. Należy uważać aby jej nie przypalić ponieważ będzie gorzka.
W osobnym rondelku rozgrzać olej kokosowy, podsmażyć na nim szczypiorek, dodać przecier pomidorowy i kurkumę. Dokładnie wymieszać i dodać mleko kokosowe. Zagotować i odstawić.
Kiedy soczewica i warzywa będą miękkie dodać sos kokosowo-pomidorowy i dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze na małym ogniu przez kilka minut aż smaki się połączą.
Doprawić solą, pieprzem i chilli.
Zupę wlać na talerz i posypać świeżym szczypiorkiem

1 porcja zupy ma około 180 kalorii