Barszcz ala ukraiński

Barszcz ukraiński
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

3 średniej wielkości czerwone buraki
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
1 batat (słodki ziemniak) może być zwykły ziemniak
1 cebula
2 łyżki kaszy jaglanej sól, pieprz,
kilka gałązek świeżego tymianku
4 łyżki świeżo posiekanej natki pietruszki
1 łyżka oliwy z oliwek 1 liść laurowy

WYKONANIE

Cebulę i czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę i wrzucić pokrojoną cebulę i czosnek. Zamieszać, a po chwili dodać gałązki tymianku i liść laurowy
Kiedy cebula lekko się zrumieni, dodać pokrojoną w talarki lub kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaka. Podsmażyć kilka minut, dodać jagły i zalać gotowaną wodą do wysokości warzyw. Gotować około 15-20 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojone w cienkie słupki buraki