KANAPKI Z MASŁEM AWOKADO

Przepis na kanapki z masłem z awokado

SKŁADNIKI NA KANAPKI Z masłem AWOKADO

1/4 szklanki orzechów włoskich ze skórką
1/8 łyżeczki cynamonu

4 kromki dobrego chleba (u mnie bezglutenowy z ziarnami)

1 dojrzała gruszka pokrojona w cieniutkie plasterki
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki pokruszonego sera gorgonzola lub innego ostrego sera

kanapka z masłem z avocado

Na masło awokado:

2 dojrzałe i miękkie awokado
1/4 łyżeczki soli morskiej (u mnie różowa Himalayan)
1/4 łyżeczki pieprzu

WYKONANIE

W miseczce połączyć orzechy włoskie i cynamon. Rozgrzać patelnię i uprażyć na niej orzechy z cynamonem, bez dodawania tłuszczu. Proszę uważać, aby orzechy się nie przepaliły ponieważ będą gorzkie.

Awokado obrać ze skórki, wyjąć pestkę i dokładnie rozgnieść widelcem. Doprawić solą i pieprzem.
Miód wymieszać z sokiem z cytryny, aby powstał lejący sosik.
Z chleba zrobić grzanki, wkładając je np. do piekarnika lub do tostera.

Gotową grzankę posmarować grubo warstwą kremu z awokado, ułożyć gruszkę, posypać orzechami z cynamonem i gorgonzolą. Na koniec polać pysznym słodko-kwaśnym sosem z miodu i cytryny. Zjeść od razu, bo zapach i smak jest tak zniewalający, że nie ma sensu na nic czekać:)