Kanapka z szarpaną wołowiną

Wołowina "szarpana" to jeden z moich ulubionych sposobów jedzenia tego gatunku mięsa. Jest pyszna, mięciutka i dosłownie rozpływa się w ustach. Idealna na kanapkę i na obiad. Ma mnóstwo dobrego żelaza, cynku, witaminy D i B 12. Zobacz, dlaczego warto jeść wołowinę i koniecznie wypróbuj mój przepis:

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Napój odchudzający

Ten napój ma silne właściwości odchudzające i odkwaszające organizm. Sok z cytryny zawiera błonnik pektynowy, który dzięki galaretowatej konsystencji jaką przybiera w przewodzie pokarmowym osłania jego ścianki i zapobiega przyklejaniu się trawionego pokarmu do jelit, co zapobiega niestrawności i gniciu pokarmu. Spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia, co daje dłuższe uczucie sytości po posiłkach oraz zmniejsza wydzielanie insuliny. Zapobiega także nadmiernemu „wysuszeniu” mas kałowych, które prowadzą do zaparć i zalegania stolca.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Barszcz ukraiński

Talerz ciepłej zupy to idealne danie na chłodne jesienno-zimowe dni. Podstawą tego barszczu są buraki. Oprócz wysokiej j zawartości błonnika- 2,8g, zawierają składniki, które mają silne efekty terapeutyczne.

Burak zwiera betacyjany, które pełnią bardzo ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Choć surowy burak może się wydawać mało atrakcyjny, za to barszcz to pyszna i pożywna zupa.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Kanapka z sałaty

Idealna na lekką przekąskę. Zdrowa, ma mało kalorii i dostarcza mnóstwo cennych składników odżywczych, łatwo i dobrze przyswajalnych bo świeżych. Tu nie ma nic sztucznego. Wszystkie składniki nasz organizm wchłania i odpowiednio przyswaja i rozprowadza po całym organizmie. Dzięki temu taka kanapka dostarcza nam zdrowia i energii.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Krówki kokosowo-migdałowe

Uwielbiam krówki, ale te tradycyjne zawierają mleko, mnóstwo sztucznych dodatków i aromatów, a ja nie chcę tego jeść, nie chcę tym karmić moich dzieci. Dlatego opracowałam przepis na zdrowe krówki, pyszne i rozpływające się w ustach cukierki, tak smaczne, że nie można się powstrzymać przed zjedzeniem wszystkich...

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Pasta z dyni do chleba

Pasta z dyni do chleba idealnie pasuje także do wielu innych dań. Ma dużo mniej kalorii niż masło, margaryna czy inne tłuste smarowidła.

Jest zdrowa, ma bardzo dużo witaminy A, która "dba" o zdrowe oczy i piękną skórę. Ma też dużo beta-karotenu i potasu. Idealne smarowidło do chleba jeśli masz podwyższony cholesterol czy wysokie ciśnienie krwi.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Idealna sałatka na kanapkę

Składniki tej sałatki to prawdziwa bomba witaminowa.

Oprócz papryki, selera naciowego i ziół, które są źródłem wielu ważnych witamin, to jednym ze składników jest ciecierzyca, zwana też cieciorką. Jest to rodzaj grochu. Idealne źródło dobrego błonnika, a jednocześnie białka.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Bezglutenowy chlebek z chia

Ten chlebek może pomóc Ci odzyskać zdrowie. W 100% zdrowy i wypieczony z naturalnych składników. Jest całkowicie bezglutenowy i bez mleczny, dlatego idealny dla Hashimotek i osób chorujących na choroby autoimmunologiczne np. RZS czy niedoczynność tarczycy.

Znajdziesz w nim takie zdrowe ziarna jak: chia, ziarna słonecznika, ziarna dyni i płatki jaglane oraz inne zdrowe składniki.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Zupa z soczewicą i mlekiem kokosowym

Może się wydawać, że kokos i soczewica to niezbyt atrakcyjne połączenie, ale w tej zupie smakuje to tak, że kubki smakowe eksplodują.

Zawiera mnóstwo cennych składników, których nasz organizm potrzebuje. Jest sycąca i można ją przygotować nawet kilka dni wcześniej.

Smaki świetnie się ze sobą łączą, a żółto-pomarańczowy odcień, przywodzi na myśl zachód słońca...

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Kanapka z masłem awokado

Ta kanapka z masłem awokado jest wyjątkowa, bo zawiera mnóstwo dobrych i zdrowych składników, a szczególnie cenne tłuszcze, które wspierają nasze zdrowie. Badania wykazały, że owoce avocado mają właściwości lecznicze i mogą zmniejszyć stężenie trójglicerydów we krwi nawet o 20% i obniżyć poziom cholesterolu LDL o maksymalnie 22% oraz zwiększyć HDL („dobry”) cholesterol nawet o 11%.

Ta kanapka jest też idealna dla osób chorujących na tarczycę i Hashimotek.

 KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Pieczone bataty

Bataty, czyli słodkie ziemniaki to warzywa bardzo bogate w potas. Jeden średni batat to prawie 700 mg tego cennego pierwiastka! Oprócz sporej dawki potasu, w batatach znajdziemy też sporo skrobi, beta-karotenu, błonnika oraz witamin A i E. Jedząc bataty zapewnimy sobie na długo uczucie sytości, oczyścimy organizm z toksyn, poprawimy stan skóry oraz zaspokoimy zapotrzebowanie na potas.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Batonik z czekoladą

Po zjedzeniu kawałka tego batonika, moja mama powiedziała, że nigdy nie jadła czegoś tak pysznego.Bez żadnego dodatkowego cukru, wyłącznie naturalny cukier ze składników. Bez mleka, jajek i mąki. Koniecznie wypróbuj ten przepis, a już nigdy nie skusisz się na kupne słodycze!

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

100% chlebek z ziarnami (bezglutenowy)

Śmiało mogę powiedzieć, że ten chlebek z ziaren, to prawdziwy chlebek zdrowia. Zawiera wyłącznie, zdrowe, naturalne produkty, bogate w błonnik, składniki mineralne, dobre białko i zdrowe tłuszcze. Bez drożdży, bez mąki, bez glutenu, bez żadnych konserwantów…

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Koktajl witaminowy

To specjalne składniki, które są dosłownie „bombą witaminową”. Ponadto, przyprawy takie jak kurkuma czy cynamon, nie dość dodają „pikanterii” to jeszcze mają zdrowotne właściwości. Naturalny słodki smak, wspaniały zapach i delikatna konsystencja, sprawiają, że ten koktajl wyleczy Cię ze złego humoru i braku energii. Co więcej, dostarczy mnóstwa antyoksydantów, witamin i minerałów, które nawet w małych ilościach, wspierają zdrowie.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Domowy baton musli

Moja przekąska powinna mieć około 250 kalorii, a ten batonik jest po prostu idealny. Jeśli do tego dołożę 1 łyżeczkę dżemu, a czasem nawet domowej nutelli, a do tego moją ulubioną kawę, to mam tak pyszne jedzenie, że aż znowu mi ślinka cieknie, a do tego mieszczę się w kaloriach przeznaczonych na 2 śniadanie.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Gulasz z kurczakiem i mlekiem kokosowym

Kokos to drzewo życia i „mocarny” owoc. Moim ulubionym sposobem na wykorzystanie kokosa jest jedzenie.... Do przygotowania wielu posiłków używam oleju kokosowego, mleka kokosowego, śmietanki kokosowej, wody kokosowej i wiórków kokosowych. Ważne, aby wybierać produkty bez żadnych dodatków i o 100% zawartości kokosa. Ten gulasz jest idealnym sposobem na wykorzystanie mleka kokosowego.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Lody kokosowe (bez nabiału)

Kto lubi lody i nie toleruje nabiału to koniecznie powinien wypróbować ten przepis. Zobacz jak z kilku prostych składników można wyczarować słodki i zdrowy deser, bez chemii, sztucznych barwników, aromatów i konserwantów. Lody wykonane są na bazie śmietanki kokosowej. Roślinnego „nabiału”, który jest bardzo zdrowy.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Budyń czekoladowy z chia

Deser, który przygotowałam jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety. Zawiera aż 11 gramów błonnika, który spowalnia wchłanianie cukru z pożywienia i zmniejsza wydzielanie insuliny. Zawiera mnóstwo zdrowych tłuszczy w tym omega-3 i omega-6 w doskonałych proporcjach.

Dzięki dużej zawartości chromu i kumaryny wspiera odchudzanie, zwiększa tempo przemiany materii (nawet kiedy śpisz) i hamuje wytwarzanie kortyzolu, który sprzyja tyciu. Ponadto w 18% zaspokaja dziennie zapotrzebowanie na wapń i 40% na magnez.

KLIKNIJ TUTAJ>>

Frytki z dyni

Dynia jest mega zdrowa. Nawet gotowana wersja ma mało kalorii i nie traci wielu cennych składników. W 100 gramach znajduje się tylko 36 kalorii. Ma też spore ilości błonnika i składników mineralnych. Taka porcja dyni w 100% zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę A. Dynia ma też dużo witaminy C, ryboflawiny, potasu, miedzi i manganu. Ma znaczące ilości witaminy E (alfa-tokoferol), tiaminy, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego, żelaza, magnezu i fosforu. Frytki z niej wychodzą idealne...

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Musli z kaszy gryczanej

Ponieważ gryka i wszystkie naturalne produkty z niej przygotowane, są naturalnie bezglutenowe, o ile nie zostały „wzbogacone” o składniki zawierające gluten. Nie wywołuje cukrzycy, nadciśnienia, astmy, zapalenia stawów, otyłości czy problemów z układem pokarmowym. Leczy i wspomaga zdrowie. Zawiera więcej białka i błonnika niż większość ogólnie dostępnych ziaren. 100 gramów gryki zaspokaja aż 26% dziennego zapotrzebowania na błonnik. Kobiety przed menopauzą, powinny spożywać duże ilości błonnika ponieważ chroni on przed rakiem piersi. Proponuję przygotować z niej musli.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Naleśniki gryczane (specjalne)

To jedno z moich popisowych dań. Idealne zarówno na słono np. ze szpinakiem jak i na słodko. Uwielbiam je w wersji na słodko. Ich smak nie jest do końca gryczany, ponieważ użyłam także mąki migdałowej, a dzięki przyprawom ich smak i zapach jest po prostu oszałamiający. Idealnie smakują z dżemem albo domowym kremem czekoladowym.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Tarte ziemniaki z kiełbasą

Do wykonania tego dania użyłam batatów i tradycyjnych ziemniaków. Bardzo lubię, bataty, bo maja piękny kolor i delikatny słodki smak, przez co chętnie jedzą je także moje dzieci. Poza tym, bataty, czyli słodkie ziemniaki to warzywa bardzo bogate w potas. Potas jest dla organizmu niezbędny bo wpływa na nasze mięśnie, układ nerwowy i krwionośny, a także bierze udział w transportowaniu składników odżywczych. Jest też niezbędny dla zachowania równowagi elektrolitowej w organizmie. Proponuję zjeść go w tych pysznych tartych ziemniakach.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Kawa odchudzająca

Oto mój przepis na pyszną i niezwykle aromatyczną kawę spalającą tłuszcz… To prawda, że kawa może przyspieszyć spalanie tłuszczu, nawet o kilkadziesiąt %. Ziarenka czarnej kawy zawierają kofeinę, która spala tłuszcz. Mają też bardzo dużo antyoksydantów , składników odżywczych, korzystnych dla zdrowia związków fenolowych, kwas chlorogenowy i inne zdrowe związki, które działają odchudzająco, odmładzająco i relaksująco.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Sernik z czekoladą (tylko 3 składniki)

Oto szybki sernik z 3 składników, bez mąki, bez glutenu, tylko sporo białka i słodycz z czekolady. Jest przyjemnie wilgotny, miękki i bardzo aromatyczny.Prosty w wykonaniu i bardzo smaczny.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Pulpety drobiowe w zielonym sosie

Zawierają porządną porcję białka, zdrowe węglowodany, dużą ilość alkalizujących składników i ZERO dodatkowego tłuszczu, bo pulpety są gotowane:)

Miękkie i soczyste. Świetnie nadają się na zimno, dlatego idealne dla dzieci do śniadaniówki zamiast tradycyjnej kanapki.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Kurczak pieczony w zdrowej panierce

Sekretem tego kurczaka jest specjalna mieszanka przypraw, które nadają mięsu kruchość i świetny, nieco orientalny smak.

W okresie jesienno-zimowym używam tej mieszanki kilka razy w tygodniu, zmieniając ilość poszczególnych składników, lub dodając nowy, przez co jej skład za każdym razem jest nieco inny. Można dodawać ją do potraw z mąki i mięs. Ma mnóstwo antyoksydantów i jest niezwykle aromatyczna.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Naleśniki bez mąki

Robi się je błyskawicznie, smakują nieziemsko i są super zdrowe. Podstawą są jedynie dojrzałe słodziutkie banany i jajka.

Można je przygotować wcześniej i zabrać do pracy na drugie śniadanie, albo dać dzieciakom do śniadaniówki. Bez żadnego dodatkowego cukru i bez glutenu. Naleśniczki są bardzo delikatne i aż rozpływają się w ustach.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Pieczona dorada

Nigdy nie przepadałam za pieczonymi rybami bo zawsze wychodziły zbyt suche i miały dziwny zapach. Ten przepis jest inny. Ryba wychodzi wilgotna i bardzo aromatyczna. Bardzo lubię doradę za jej soczyste, delikatne i słodkie w smaku mięso. Oto mój przepis na nadzienie, dzięki któremu każda ryba smakuje genialnie! Bez smażenia, panierek, sosów...

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

Zdrowy krem czekoladowy do naleśników

Ten, przepis na pewno Ci posmakuje. Wszystkie składniki są bardzo zdrowe i można je jeść także będąc na diecie. Prosty, pyszny i mega-zdrowy. Orzechy, kakao, olej kokosowy i syrop klonowy. Idealny do smarowania zdrowego pieczywa, naleśników albo po prostu jedzenia z łyżeczki.

KLIKNIJ TUTAJ>>

Rosół z perliczki

To idealna zupa jeśli masz niedoczynność tarczycy, Hashimoto, chore stawy, refluks, przeziębienie, ułatwia zasypianie i poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci. Skąd takie właściwości? Wszystko dzięki odpowiednim składnikom.

KLIKNIJ PO PRZEPIS>>

whoizz

Zasady Diety VENUS są oparte na normach i wytycznych Instytutu Żywności i Żywienia oraz zaleceniach WHO. Naszą misją jest pomaganie ludziom tak aby stali się żywą wizytówką naszych usług. Bez nadwyrężania zdrowia i efektów ubocznych powodowanych przez restrykcyjne diety.